Wat Europese reizigers vertellen over tropische ziektes

Reizigers die ziek thuiskomen in Europa van bestemmingen over de hele wereld, leveren belangrijke informatie over besmettelijke ziekten die ze tijdens hun reizen hebben opgepikt.

Voor de eerste keer zijn gegevens van 100 duizend reizigers verzameld en gepubliceerd in een artikel in The Lancet Regional Health – Europe, dat vorige week vrijdag is verschenen. De reizigers voorspellen de opkomst van besmettelijke ziekte in de tropen, zoals zika en knokkelkoorts goed.

De bundeling van de gegevens komt van hoogleraar Tropische Geneeskunde Martin Grobusch, hoofd van het Centrum voor Tropische Geneeskunde en Reisgeneeskunde van Amsterdams UMC. Met zijn team en collega’s uit heel Europa heeft hij de meest uitgebreide rapportage van geïmporteerde infectieziekten door reizigers ooit voor zijn rekening genomen.

Al meer dan twintig jaar worden gegevens over reis-gerelateerde infecties die zich in Europa voordoen, verzameld binnen EuroTravNet. Dat is een samenwerking tussen 25 Europese reisklinieken, waarvan de meeste gekoppeld zijn aan academische ziekenhuizen. Het artikel vat de bevindingen samen over meer dan 100 duizend zieke teruggekeerde reizigers, van wie 10 procent migranten, die tussen 1998 en 2018 zijn gediagnosticeerd en behandeld.

Lees hier het volledige artikel.