kan veel druk op je leggen. Hoe ga je daarmee om, wat zijn je opties? Waar kun je terecht voor hulp? Als je vermoedt dat er kanker in je familie zit, kun je in aanmerking komen voor genetisch onderzoek. Daaruit kan blijken dat je een erfelijke aanleg hebt waardoor je kans om kanker te ontwikkelen groter is.
Zodra je dat weet, kom je opnieuw voor lastige keuzes te staan. Want wat doe je dan? Bezoek je regelmatig het ziekenhuis voor controles, kies je voor een preventieve operatie, of leg je het (voor nu) naast je neer? Hoe vertel je het je kinderen, en waar kun je terecht voor hulp?
Nicolette heeft een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van kanker. Zij is drager van het borstkankergen BRCA2 (BRCA = BReast CAncer). Ook haar twee broers zijn drager van het gen. Nicolette heeft twee dochters van 22 en 23 jaar, en ook haar broers hebben dochters.
“In de eerste instantie schrik je heel erg als je zoiets te horen krijgt”, zegt Nicolette. “Maar gaandeweg leer je ermee leven. Veel mensen zijn drager zonder het te weten, dus kunnen ze ook geen actie ondernemen. Wij weten het wel, dus kunnen we er iets mee.”
Lees hier het volledige artikel.