Wat eet en drinkt Nederland?

Resultaten van de Nederlandse voedselconsumptiepeiling 2019-2021
De Nationale Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 (VCP(Voedselconsumptiepeiling)) laat zien hoeveel en wat mensen in Nederland eten en drinken. De VCP maakt ook duidelijk of zij de richtlijnen Goede voeding volgen en wat daarin is veranderd sinds de vorige peilingen in 2012-2016 en 2007-2010.

De afgelopen jaren zijn Nederlanders gezonder gaan eten. Dat komt onder andere omdat ze meer plantaardige producten zoals groente, fruit, ongezouten noten en peulvruchten eten. Ook eten ze minder rood en bewerkt vlees en drinken ze minder suikerhoudende dranken. De meeste verbeteringen zijn te zien bij zowel de volwassenen als de kinderen. Verder zijn mensen meer voedingssupplementen gaan gebruiken, zoals vitamine D.

Toch eten de meeste Nederlanders niet volgens de Richtlijnen Goede voeding. Over het algemeen volgen vrouwen, 65-plussers en hoger opgeleiden beter de Richtlijnen voor gezonde voeding dan mannen, jongvolwassenen en lager opgeleiden. Deze richtlijnen zijn de basis voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Een gezondere voeding kan helpen om overgewicht en chronische ziekten als hart- en vaatziekten te voorkomen.

Lees hier het volledige artikel.