Hitte is een killer, heet het in de volksmond. Dus als er door de klimaatverandering meer hittegolven ontstaan, zou dat dan mensenlevens kunnen kosten?
Wat opvalt, is dat het aantal sterfgevallen onder 80-plussers tijdens hittegolven het afgelopen decennium duidelijk is afgenomen. In de hete julimaand van 2006 registreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog 262 overledenen per week per 100 duizend inwoners van 80 jaar en ouder, tijdens de hittegolf van 2018 waren dat er nog ‘slechts’ 193 per week. Dat is nog steeds iets meer dan onder normale weersomstandigheden, maar niets spectaculairs.
Organisaties als Het Rode Kruis en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseren bij hitte minimaal twee liter water per dag te drinken, luchtige katoenen of linnen kleding te dragen, de polsen onder de koude kraan te houden, overdag niet te sporten, de schaduw op te zoeken, het huis te voorzien van zonwering en een ventilator aan te schaffen. CBS-woordvoerder Tanja Traag: ‘Het opvolgen van deze raad zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het teruglopen van het sterftecijfer onder 80-plussers, maar feitelijk weten we niet of het echt daardoor komt.’
Lees hier het volledige artikel.