De meeste mensen associëren alcohol met gezelligheid en beloning. En als er bubbels zijn, is het helemaal feest.
Maar wat gebeurt er in je lichaam als je (veel) alcohol drinkt en hoeveel mag je drinken zonder je gezondheid te beschadigen?
Wat is alcohol?
Alcohol zoals wij die drinken, in scheikundige termen hebben we het over ethanol of ethylalcohol, ontstaat als afvalproduct tijdens het gistingsproces van suikerhoudende dranken. Zolang je gistcellen toevoegt aan de suikers doen ze zich eraan te goed en blijven ze ethanol produceren dat ze vervolgens dumpen in de vloeistof waarin ze zich bevinden. Wanneer die ethanolhoeveelheid echter de grens van 15% overschrijdt, wordt ze schadelijk voor de gisten. Als gevolg van die overdaad aan ethanol gaan de gisten geleidelijk afsterven.
Dat verklaart meteen waarom 15% alcoholvolume de bovengrens is voor bier en wijn die gemaakt worden op basis van natuurlijke gisting. 15% is een volumepercentage en staat voor 15 ml alcohol per 100 milliliter vloeistof, wat overeenstemt met 12 gram.
Sterkedrank die hogere alcoholpercentages bevat, wordt gemaakt door toevoeging van zuivere alcohol en dat gebeurt dan volgens een distillatieproces.
Lees hier het volledige artikel.