Als patiënten met hartfalen thuis waarden als hartslag en bloeddruk meten, hoeven zij minder vaak naar het ziekenhuis. Ze kunnen deze waarden online delen en bespreken met hun behandelaar. Deze zogenoemde ‘telebegeleiding’ is veelbelovend maar werkt niet altijd bij iedereen.
Het UMC Utrecht gaat de komende twee jaar onderzoeken wanneer telebegeleiding wel en niet effectief is.
Ziekenhuisopnamen van patiënten met hartfalen kunnen vaak voorkómen worden door optimale medicatie, betere zelfzorg, goede voorlichting en monitoring. Zelfzorg bestaat uit juist medicijngebruik, het volgen van een dieet, genoeg beweging en het goed in de gaten houden van symptomen die kunnen duiden op een verslechtering van de gezondheid. Dit monitoren van de gezondheid kunnen patiënten ook thuis doen, terwijl de behandelaar hen online begeleidt. Dit heet telebegeleiding.
Bloeddruk en hartslag
Bij telebegeleiding meet de patiënt thuis belangrijke waarden zoals gewicht, bloeddruk en hartslag. Deze waarden geeft hij via een app of online programma door aan de arts en verpleegkundige. Zo kunnen die volgen of de waarden in orde zijn of dat zij de behandeling in overleg met de patiënt moeten bijstellen. Bij telebegeleiding hoef je als patiënt dus minder vaak voor controle naar het ziekenhuis.
Lees hier het volledige artikel.