De KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) onderzoekt hoe we tot passende medische zorg in de laatste levensfase kunnen komen. Vult u ook de online vragenlijst in? In september kunt u meedoen aan een debat.
Er zijn steeds meer behandelingen mogelijk, maar hoe zorgen patiënten en artsen ervoor dat ze de juiste behandeling kiezen, zeker in de laatste levensfase? Welke afwegingen maken we als iemand op hoge leeftijd is of ernstig ziek? Hoe komt het dat we vaak achteraf pas beseffen dat de gegeven zorg niet passend was? Wat maakt zorg in de laatste levensfase al dan niet passend?
Online vragenlijst
Een KNMG-stuurgroep onderzoekt onder leiding van prof. dr. Gerrit van der Wal hoe mechanismen zoals het gericht zijn op doorbehandelen en het ontwijken van moeilijke gesprekken kunnen worden doorbroken om te komen tot passende medische zorg in de laatste levensfase. U kunt ons helpen door een aantal vragen te beantwoorden, zodat wij de problemen kunnen aanpakken. Deel uw ervaringen, positief of negatief, met ons via de online vragenlijst, opgesteld door het EMGO+ instituut (lukt dit niet, dan kunt u https://www.surveymonkey.com/s/passendezorg in uw browser kopiëren). Ook (uw) patiënten en hun naasten en nabestaanden zijn van harte welkom de vragenlijst in te vullen.
Moet alles wat kan?
Zet vast in uw agenda: op 23 september 2013 organiseren ZonMw en de Centrale Bibliotheek Amsterdam samen met de KNMG het debat ‘Moet alles wat kan? Over passende zorg in de laatste levensfase’. Dit debat maakt onderdeel uit van een vierdelige debatreeks tussen september en december 2013. Deskundigen en mensen met eigen ervaringen bediscussiëren samen met het publiek hoe het komt dat patiënten (te) lang behandeld worden, en wat de gevolgen zijn. Wat gebeurt er toch in dat directe contact tussen dokter en patiënt? En wat gebeurt er niet? Kunnen alleen superdokters en superpatiënten dit ‘doorbehandelen’ voorkomen? Verandert er iets als hulpverleners meer tijd hebben? Moderator van het debat is Inge Diepman.
Zie ook: Dossier passende zorg in de laatste levensfase
Bron: KNMG – Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst