Cardioloog legt uit wat een sporthart is en welke risico’s er zijn
Sporten is gezond, ook voor je hart. Maar in een klein aantal gevallen kan een intensieve belasting van het hart nadelig of zelfs fataal zijn. Als je heel veel sport, verandert je hart van grootte en vorm, dat wordt wel een sporthart genoemd. Cardioloog Frank Timmermans legt uit wanneer te veel sporten ongezond wordt en welke risico’s je loopt.
Over één ding zijn alle cardiologen het eens: sporten is gezond en het verkleint de kans dat je aandoeningen ontwikkelt die funest zijn voor het hart, zoals een hoge bloeddruk, hoge cholesterol en obesitas. De algemene aanbeveling is om 150 minuten per week matig intensief te sporten. Maar als je jarenlang veel meer en intensiever sport, dan kan dat in sommige gevallen schadelijk zijn voor het hart.
,,Ons hart is een spierpomp die een bepaalde hoeveelheid bloed door het lichaam moet stuwen om onze spieren te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen, zodat je een atletische inspanning kan verrichten”, zegt Frank Timmermans, cardioloog in het Universitair Ziekenhuis Gent. ,,Een belangrijke parameter van fitheid is de VO2max: de hoeveelheid zuurstof die je maximaal binnen één minuut kan verbruiken. Deze parameter wordt voor vooral bepaald door de massa en de grootte van de linkerkant van het hart, onze systeempomp.”
Lees hier het volledige artikel.