Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wanneer is het maken van een hartfilmpje nodig?
De Vaal: “Als je met pijn op je borst of met andere hartklachten bij de huisarts komt, wil hij of zij weten wat er aan de hand is. De arts kan er dan voor kiezen om een ElektroCardioGram (ECG) te maken, ofwel: een hartfilmpje. Dit doet geen pijn en is een relatief eenvoudig onderzoek.”
“Je hart is een holle spier, zo groot als een vuist en zit direct achter je borstbeen. Dankzij de hartspiertjes die zich aanspannen, kan het hart samentrekken en wordt er bloed rondgepompt. Gemiddeld klopt je hart zo’n zestig tot negentig keer per minuut en wordt er zo’n 5 liter bloed per minuut rondgepompt.”
Het maken van een hartfilmpje is millimeterwerk
“Tijdens het maken van een hartfilmpje wordt er niets gefilmd. Wel wordt de elektrische activiteit van de spiertjes in het hart gemeten via elektroden. Die worden op je polsen, enkels en borst bevestigd. Veel borsthaar scheren we weg.” “De elektroden op je huid vangen het elektrische signaal van je hart op en zijn verbonden met het ECG-apparaat. Er wordt gevraagd om tijdens het maken van het filmpje even niet te praten, bewegen en hoesten, zodat er heel nauwkeurig gemeten kan worden.”
Lees hier het volledige artikel.