Wachttijd darmoperaties groeit

Maag-, darm- en leverartsen maken zich zorgen over het oplopen van wachttijden voor operaties van patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD). Volgens hen komt dat doordat ziekenhuizen moeten voldoen aan kwaliteitseisen op oncologisch gebied. Anderen zien de oorzaak in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

In een brief aan Medisch Contact schrijven mdl-artsen Bas Oldenburg en Ad van Bodegraven dat zij van zowel patiënten als collega’s signalen hebben ontvangen dat de wachttijden voor operaties bij IBD oplopen. Zij schrijven de brief namens de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL); de patiëntenvereniging CCUVN heeft hem mede ondertekend.

Navraag bij 48 ziekenhuizen (respons: 88%) bevestigde het vermoeden van langere wachttijden, schrijven Oldenburg en Van Bodegraven. In de academische centra is de gemiddelde wachttijd 9 weken (variërend van 6 tot 12 weken), in de algemene ziekenhuizen gemiddeld 3,5 weken (0 tot 12 weken).

Volgens Ad Masclee, voorzitter van de NVMDL, speelde dit probleem enkele jaren geleden niet: ‘Men kon binnen twee, drie weken terecht.’ Langere wachttijden zijn onwenselijk, zegt Van Bodegraven ter toelichting: ‘Hoe langer je wacht met ingrijpen, hoe meer ellende je je op de hals haalt.’

Tineke Markus, directeur van de CCUVN, herkent dit: ‘Het gaat vaak om mensen voor wie een operatie nog de enige optie is, die alles al hebben geprobeerd. Hun operaties worden soms keer op keer uitgesteld. Dan ontstaat de situatie dat pas bij spoed wordt ingegrepen: als er een darmperforatie is opgetreden, of als de ontsteking heel ernstig is. Dan worden de ingrepen nog moeilijker.’

Lees hier het volledige artikel.