Patiënten met slokdarmkanker die goed reageren op chemotherapie en bestraling, hoeven waarschijnlijk niet meteen na die behandeling te worden geopereerd aan hun slokdarm. Het lijkt effectief en veilig om – onder goede monitoring – af te wachten hoe de tumor zich ontwikkelt.
Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Kanker Instituut.
Oncologisch chirurg in opleiding Berend van der Wilk en oncologisch chirurg Bas Wijnhoven hebben het onderzoek onlangs gepubliceerd in Lancet Oncology.
De standaard therapie bij operabele slokdarmkanker is nu dat de patiënt eerst een intensieve voorbehandeling met chemo-radiotherapie krijgt, gevolgd door een operatie waarbij de slokdarm grotendeels wordt verwijderd.
Ingrijpend
‘Dat is een ingrijpende operatie waarbij een buismaag wordt aangelegd. We maken dan een nieuwe slokdarm van weefsel uit de maag. Complicaties komen vaak voor en de ingreep heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van de patiënt’, schetst Van der Wilk.
Bij een op de vier patiënten die zo’n slokdarmresectie ondergaan, wordt in de verwijderde slokdarm geen tumorweefsel meer gevonden. Deze patiënten reageren klaarblijkelijk uitstekend op de voorbehandeling met chemo-radiotherapie. Een complete respons, heet dat in vaktaal.
Lees hier het volledige artikel.