Als je gebeten bent door een teek, dan moet je die zo snel mogelijk verwijderen. Indien de teek binnen de 24 uur verwijderd werd (en de teek dus geen bloedmaal heeft opgezogen) is er geen risico dat je besmet bent en de ziekte van Lyme krijgt.
Controleer na ieder verblijf in de natuur grondig de huid en verwijder eventuele teken op de juiste manier. Let vooral op warme lichaamsplooien (achter de oren, oksels, liezen, tussen en onder de borsten, buik, navel, knieholten, bilspleet, balzak…). Controleer bij kinderen ook de hoofdhuid en de hals.
Hoe een teek verwijderen?
• Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat je de teek verwijdert.
• Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, bij voorkeur met een puntige pincet of een speciaal tekenverwijderinstrument (te koop in de apotheek of de buitensportwinkel). Als je geen pincet of tekentang hebt, probeer dan de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te houden tijdens het verwijderen. Knijp bij het verwijderen niet in het achterlichaam van de teek en trek er niet aan.
• Trek de teek er langzaam uit. Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
Lees hier het volledige artikel.