In Amerika zijn sinds kort nieuwe middelen beschikbaar voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Zoals het medicijn Lecanemab, dat een schadelijk eiwit in de hersenen kan opruimen. De Europese instantie EMA keurt de medicijnen echter niet goed. Waarom zijn die nieuwe medicijnen tegen alzheimer hier niet verkrijgbaar, vraagt een lezer zich af. Apotheker Sander van den Bogert geeft antwoord.
In Nederland hebben 300.000 mensen een vorm van dementie, waarbij de ziekte van Alzheimer veruit de meest voorkomende oorzaak is (70 procent). De medicijnen die nu op de markt zijn, dienen alleen ter bestrijding van de symptomen van alzheimer. Er zijn momenteel geen medicijnen op de Europese markt die het ziekteproces vertragen of genezen.
Een kenmerk van de ziekte van Alzheimer is dat er zich bepaalde eiwitten opstapelen. In gezonde hersenen worden deze afgevoerd, maar in patiënten met alzheimer stapelen ze op in kluwen. Daardoor kunnen voedingsstoffen de cellen niet meer bereiken en sterven deze af. Dit leidt tot cognitieve achteruitgang. De nieuwe middelen zijn ontwikkeld om deze eiwitophopingen aan te pakken.
Waarom krijgen de nieuwe medicijnen geen kans?
,,Nieuwe medicijnen moeten in Nederland worden goedgekeurd door de overheid, in de meeste gevallen gebeurt dat op Europees niveau. De VS heeft een eigen instantie die naar effectiviteit en veiligheid kijkt’’, zegt Van den Bogert. Een medicijn kan dus in de VS zijn goedgekeurd, terwijl het in Europa is afgewezen, en andersom. ,,Dat komt zelden voor, maar soms zijn ze in de VS eerder geneigd om een middel met een onbewezen positief effect het voordeel van de twijfel te geven.’’
Lees hier het volledige artikel.