Waarom worden mensen ziek?

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom mensen ziek worden? Dan bedoel ik niet hoe mensen ziek worden, maar waarom mensen kwetsbaarder zijn voor bepaalde soorten ziekten. Als antropoloog en dokter-in-spe zet *ik (*Sarai Keestra, Medisch onderzoeker Amsterdam UMC) mijn evolutionaire bril op om deze vragen te beantwoorden!

“Niets in de biologie heeft betekenis behalve in het licht van de evolutie”, zei de Oekraïense bioloog Theodosius Dobzhansky. Maar hoe zit dat met de geneeskunde? In de jaren negentig van de vorige eeuw gingen evolutionair bioloog George C. Williams en arts Randolph Nesse hiermee aan de slag: kon evolutie helpen geneeskunde in een nieuw licht te zien? Zij schreven het boek “Why We Get Sick”, waarin zij de vraag stelden waarom het lichaam zo kwetsbaar is voor ziekte.

Waarom zijn bevallingen zo moeilijk en is er vaak toch een keizersnede nodig? Waarom zijn we zo verzot op ongezond eten als het leidt tot overgewicht en suikerziekte? Is koorts nuttig of kun je het beter onderdrukken met een paracetamolletje? Als gezondheid zo belangrijk is, waarom heeft evolutie er dan niet voor gezorgd dat wij een perfect lichaam hebben dat een leven lang optimaal functioneert?

Lees hier het volledige artikel.