Waarom word je ’s nachts altijd wakker op hetzelfde uur?

Veel mensen worden ’s nachts steeds rond 3 uur wakker, anderen telkens om 4 uur. Het tijdstip doet er niet toe, zeggen experts. Wat belangrijk is, is dat je snel terug in slaap valt. En daar knelt het schoentje vaak.

Waarom word je wakker ‘s nachts?
Misschien ben je eraan gewend geraakt, omdat je vroeger altijd op dat moment uit bed moest? Om je huilende baby te troosten bijvoorbeeld. Of misschien zijn er externe slaapverstoorders die ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker wordt. Een sirene bijvoorbeeld, luide buren of een straatlantaarn waarvan het licht net op je kussen valt. We zijn vooral in het ochtendgloren gevoelig voor zulke externe slaapverstoorders, wanneer we uit de REM-slaap komen. Is dat niet het geval, dan is er mogelijks iets meer aan de hand.

  • Zelfs als je slaapt, is je lichaam nog hard aan het werk om af te breken wat je die dag hebt gegeten en gedronken. Het kan dus goed zijn dat je wakker wordt om naar het toilet te gaan, maar als dat geregeld gebeurt, kan er misschien sprake zijn van nocturie.
  • Mensen met een depressie hebben vaak een slecht slaappatroon, waardoor ze zich vaak moe voelen overdag.
  • Regelmatig wakker worden ’s nachts kan ook een symptoom zijn van slaapapneu. Als je deze aandoening hebt, stop je af en toe met ademen tijdens je slaap. Naast wakker worden, kan slaapapneu je hartritme verstoren en de zuurstofstroom naar je lichaam verminderen.
  • Ook piekeren is een veel voorkomende spelbreker voor onze nachtrust. Een stressvolle dag kan leiden tot een onrustige nacht, waardoor je maar oppervlakkig slaapt en geregeld wakker wordt. Een bepaalde angst kan hetzelfde effect veroorzaken.

Lees hier het volledige artikel.