Nu we steeds minder brood eten en het zoutgehalte in brood is verlaagd, lopen we meer risico op een jodiumtekort. Reumatoloog Richard Verheesen houdt zich bezig met voeding en leefstijl, en legt uit hoe het zit.
Jodium is een belangrijk mineraal in onze voeding. Het zorgt ervoor dat de schildklier goed blijft functioneren. Bij een ernstig tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken, wat kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename.
“Een jodiumtekort kan bij kinderen een groeiachterstand en een verminderd leervermogen tot gevolg hebben. En in extreme gevallen zelfs dwerggroei”, aldus Verheesen, reumatoloog in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven.
Jodiumhoudend zout in brood
Een stukje geschiedenis: in 1942 besloot de overheid om het jodiumtekort in de Nederlandse bevolking terug te dringen door de bakkerijsector jodiumhoudend zout aan brood te laten toevoegen. In eerste instantie vrijwillig, later verplicht. Sindsdien gebruikten bakkers voor hun brood, beschuit en crackers keukenzout, oftewel natriumchloride, waaraan per kilo 70 tot 85 milligram jodium was toegevoegd.
Lees hier het volledige artikel.