Waarom we genetische mutaties van het coronavirus volgen

Niet iedereen die ziek wordt van het nieuwe coronavirus, heeft exact dezelfde versie van het virus te pakken. Het genetisch materiaal van het virus is aan veranderingen onderhevig. Wat betekent dat voor onze immuniteit en de verspreiding van het virus?

Virussen muteren aan de lopende band. Bij het kopiëren van het genetische materiaal van het virus maakt de kopieermachine constant willekeurige foutjes. Als gevolg daarvan zien nieuwe virussen er genetisch net iets anders uit dan hun voorouders.

Ook de genetische code van het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, is aan verandering onderhevig. Toch betekent dat niet per se dat er iets verandert aan het virus zelf. “Veruit de meeste mutaties die zo’n virus opspaart doen niets. Het zijn genetische veranderingen die geen functionele gevolgen hebben”, legt Colin Russell uit. Hij is professor in de toegepaste evolutiebiologie aan het Amsterdam UMC. Normaal richt zijn onderzoek zich vooral op de evolutie van het influenzavirus, maar net als veel andere onderzoekers is hij nu ook druk met het onderzoeken van SARS-CoV-2.

Lees hier het volledige artikel.