Veel patiënten met de ziekte van Parkinson hebben last van tremor, ofwel trillen. In onderzoek van Michiel Dirkx van het Radboudumc is aangetoond dat een oorzaak van het trillen te vinden is in de kleine hersenen, maar dat het per persoon verschilt of en in welke mate ze er last van hebben.
Ook onderzocht Michiel Dirckx welke delen van de hersenen het trillen verergeren bij stress.
Op 27 januari 2021 zal Radboudumc-onderzoeker Michiel Dirkx zijn proefschrift getiteld “Neural mechanisms of Parkinson’s tremor” aan de Radboud Universiteit Nijmegen verdedigen. In zijn promotieonderzoek aan het Donders Instituut, waarin hij begeleid werd door dr. Rick Helmich, prof. Bas Bloem en prof. Ivan Toni, verklaart hij waarom tremor bij sommige mensen wel en bij anderen niet op medicatie reageert. Ook onderzocht hij waarom tremor erger wordt tijdens stress. Drie artikelen uit het proefschrift werden gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Brain.
Trillen
Er zijn in Nederland ongeveer 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Trillen is één van de meest kenmerkende verschijnselen van deze ziekte. Bovendien komt het vaak voor: drie op de vier patiënten hebben er last van. Het trillen is beperkend voor dagelijkse bezigheden, zoals het lezen van de krant of het vasthouden van een kop koffie.
Lees hier het volledige artikel.