Het UMC Utrecht start een studie die meer inzicht moet geven in het afweersysteem van patiënten met het coronavirus. Hiermee kunnen artsen de ernst van de infectie en het ziekteverloop per patiënt beter voorspellen. Op basis hiervan kunnen ze patiënten behandelen met het beste beschikbare geneesmiddel, waardoor verdere schade is te voorkómen.
Het UMC Utrecht onderzoekt in diverse studies mogelijkheden om patiënten met het coronavirus beter te behandelen. Het zal nog geruime tijd duren voordat een vaccin of nieuw geneesmiddel breed beschikbaar komt. Daarom is het uitermate belangrijk om snel te onderzoeken of patiënten met het coronavirus met de huidige beschikbare geneesmiddelen beter kunnen worden behandeld. Hiervoor is wel eerst meer specifieke kennis van het afweersysteem nodig.
Immuunstorm
Om te weten hoe we mensen met corona het beste kunnen helpen, is diepgaand onderzoek naar het afweersysteem cruciaal. In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief. Dit leidt tot een zogenaamde ‘immuunstorm’. Hierbij maakt het lichaam veel te veel immuunfactoren aan. Hoewel die immuunfactoren het virus bestrijden, veroorzaakt een teveel ervan juist grote schade aan vitale organen zoals de longen. Patiënten krijgen daardoor ademhalingsproblemen, moeten voor beademing worden opgenomen op de intensive care (IC) en kunnen zelfs overlijden.
Lees hier het volledige artikel.