Warm weer en hittegolven worden steeds normaler. Van de afgelopen 18 jaar behoren er liefst 17 tot de warmste jaren ooit gemeten. Daarom roept het Rode Kruis Nederlandse gemeenten op om hitteplannen te maken.
Vier vragen aan Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum.
Het wordt wat warmer, oké, maar is een hitteplan voor elke gemeente niet een beetje overdreven?
“Hittegolven behoren nu al tot de dodelijkste natuurrampen waar we wereldwijd mee te maken hebben. Al die warmte doet meer met je dan veel mensen denken. Vooral ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde medische aandoeningen zijn er gevoelig voor. Maar ook mensen die buiten werken, sporters en evenementenbezoekers lopen risico.
Ze kunnen last krijgen van oververhitting, maar ook andere klachten zijn mogelijk. Zo leiden warme nachten tot slaap- en gezondheidsproblemen. Ook is er een grotere kans op smogvorming in steden, met alle gevolgen van dien voor mensen met longklachten.
Helaas zien we dan ook dat tijdens hittegolven meer mensen dan normaal overlijden. In augustus 2003 overleden in Frankrijk meer dan 18.000 mensen door een hittegolf. Temperaturen kwamen tot boven de 40˚C en ’s nachts bleef het warm. Vooral oudere mensen die alleen woonden werden getroffen.”
Lees hier het volledige artikel.