Je hebt misschien al gemerkt dat er meer blauwe plekken opduiken naarmate je ouder wordt. Meestal zijn ze onschuldig en verdwijnen ze spontaan. Maar soms zijn blauwe plekken een teken van een ernstiger probleem.
Hoe ontstaan blauwe plekken?
De meeste blauwe plekken vormen zich wanneer kleine bloedvaatjes (haarvaten) aan het huidoppervlak kapotgaan door de impact van een klap of verwonding, vaak op de armen of benen. Het bloed lekt vervolgens uit de bloedvaatjes en verschijnt als een donkere vlek. Uiteindelijk absorbeert het lichaam het bloed weer en verdwijnt de vlek.
Sommige mensen – vooral vrouwen – zijn gevoeliger voor blauwe plekken dan anderen. Naarmate mensen ouder worden, wordt de huid dunner en verliest ze een deel van de beschermende vetlaag die de bloedvaten beschermt tegen verwondingen.
Wat zijn de voornaamste oorzaken van blauwe plekken?
Bepaalde medicijnen kunnen bloeduitstortingen in de hand werken, aangezien ze het stollingsvermogen van het bloed verminderen. Dit zijn onder andere aspirine, ibuprofen en antistollingsmedicijnen. Sommige antibiotica en antidepressiva kunnen ook stollingsproblemen geven. Dat betekent dat het soms langer duurt dan normaal, alvorens bloedingen stoppen die voortvloeien uit beschadiging van kleine bloedvaten aan het huidoppervlak. Hierdoor kan er genoeg bloed onder de huid weglekken om een blauwe plek te veroorzaken.
Lees hier het volledige artikel.