Bedrijfsarts Pieter de Jongh geeft naar aanleiding van het onderzoek het volgende aan: “Langdurig zittend werk, staand werken en gehurkt werken vergroten de kans op nek- en lage rugklachten. Hoe langer je in deze houdingen achtereen werkt, des te meer kans op klachten.
De gangbare veronderstelling dat mensen die veel achter de computer zitten een groter risico op RSI lopen blijkt echter onjuist. Integendeel, er is geen verband tussen de duur van het computergebruik en het optreden van klachten”.
De Jongh geeft een aantal oorzaken voor rug- of nekpijn:
– We bewegen te weinig: we zijn gebouwd om te bewegen
– Er is een relatie tussen bepaalde houdingen en (rug) klachten.
– Er is mogelijk een relatie tussen langdurige stress en klachten als rug en nekklachten.
Tips van de bedrijfsarts
Uit het onderzoek blijkt dat er veel klachten over rug- of nekpijn zijn onder werkende Nederlanders, maar dat ze niet veel hulp zoeken. Je kunt er zelf ook veel aan doen:
1. Beweeg zo veel mogelijk, ook tijdens je werk. Maak korte breaks, maak een lunchwandeling of doe desnoods oefeningen achter de computer. Beweeg thuis matig-intensief: minimaal half uur per dag.
2. Zorg voor ontspannen werken. Ga in gesprek met uw leidinggevende als u onder spanning staat. Vraag ook uw bedrijfsarts voor advies.
3. Soms lukt ontspannen werken niet. Zorg dan voor ontspanning na het werk. Denk aan sporten, de sauna (warmte) en leuke mensen om je heen (dit is weer ander soort “ warmte”).
4. Onderzoek wat voor jou werkt. Helpt meer bewegen? Is er stress? Helpt warmte op een pijnlijke plek? Helpt een massage?
5. De meeste houdingstips voor op het werk zijn goed bedoeld. Toch worden ze zelden opgevolgd. Dat komt omdat ze vaak onnatuurlijk zijn: zit rechtop of til door je knieën.
Over het ThermaCare rug- en nekklachten onderzoek
Het onderzoek onder ruim 500 Nederlanders is bedoeld om in kaart te brengen of werkende Nederlanders tussen 25 en 60 jaar last hebben van rug- of nekpijn. ThermaCare wilde onderzoeken hoeveel mensen last hebben van pijn en waar deze pijn door ontstaat en welke (leuke) dingen we moeten laten door rug- of nekklachten.
Bron: Het rug- en nekklachten onderzoek is een initiatief van ThermaCare