De een wordt helemaal lekgestoken en de ander heeft nergens last van. Hoe kun je een muggenbeet voorkomen? En wat helpt tegen de jeuk van een muggenbult?
In Nederland leven zo’n 35 muggensoorten, weet de in muggen en malaria gespecialiseerde medisch entomoloog en vectorbioloog Bart Knols. De bekendste soort is de huismug. Alleen de vrouwtjes bijten, maar beide seksen ‘zoemen’.
Wanneer een vrouwtje genoeg bloed heeft opgenomen, is ze voor twee tot drie dagen voorzien. “Zodra ze bijt, injecteert ze vanuit haar speeksel eiwitten om te voorkomen dat het bloed stolt”, zegt Knols. “Daardoor kan ze het bloed uitzuigen. Hoe vaker je wordt gebeten, hoe meer antilichamen er worden opgebouwd en hoe minder last je ervaart van de muggenbult.”
Bing Thio, dermatoloog bij het Erasmus MC, is gespecialiseerd in jeuk. “Een muggenbult jeukt door de ontstekingsreactie op de beet.” De dermatoloog legt uit dat die jeuk wordt veroorzaakt door een combinatie van eiwitten in het speeksel van de mug en je afweersysteem dat de aanvallende mug als gevaar herkent, met als gevolg dat op de huid een rode jeukende bult verschijnt.
Lees hier het volledige artikel.