Met ouder worden verandert je lichaam. Waar jonge mensen veelal eten wat ze willen zonder gevolgen, komen de kilo’s er bij de ouderen gemakkelijk bij. Hoe komt het dat je gemakkelijk te zwaar wordt met het stijgen van de leeftijd? En kun je dit proces afremmen?
Metabolisme
Het metabolisme speelt een centrale rol bij het handhaven van je gewicht. Onder het metabolisme verstaan we de chemische processen binnen het lichaam, die ervoor zorgen dat we in leven blijven. Voorbeelden van zulke metabolische processen zijn: de omzetting van voedsel in energie, ademhalen, wondheling en het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Al deze processen kosten energie. De snelheid en de manier waarop deze processen verlopen bepalen hoeveel energie je verbruikt op een dag. Hoe sneller je metabolisme, des te meer calorieën je verbrandt en des te slanker je blijft.
Er zijn drie bepalende factoren voor de snelheid van het metabolisme:
- Het rustmetabolisme: Dit is de energie die je verbruikt in rust. Het rustmetabolisme wordt voornamelijk bepaald door je lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en lichaamssamenstelling. Het rustmetabolisme staat in voor ongeveer 60% van je dagelijks verbrande calorieën.
- Fysieke activiteiten: lichaamsbeweging en sport bevorderen de omzetting van stoffen in je lichaam. Zo is er meer energie nodig om spierarbeid te leveren tijdens fysieke activiteit en gaan de hartslag en het ademritme omhoog. Fysieke activiteiten bedragen 10 tot 50% van je dagelijkse energieverbruik.
- Thermogenese: Dit is de energie die het lichaam verbruikt bij het verteren van voedsel. Dit proces beslaat ongeveer 10% van je dagelijkse energieverbruik.
Lees hier het volledige artikel.