Waarom je wakker ligt van koffie

Waarom je wakker ligt van koffie, al geldt dat niet voor iedereen!
Voor velen is niets is zo lekker als de werkdag beginnen met een vers kopje koffie. Na de kerstperiode moeten we allemaal weer aan het werk. Helpt koffie ons daarbij om op gang te komen?

Koffie is een goed onderzocht voedingsmiddel, en uit al dat onderzoek is al gebleken dat het op lange termijn eerder goed dan slecht voor je is – mits je het zonder calorieën bevattende melk en suiker drinkt. Maar waar de een rustig ’s avonds nog een bakkie kan nemen, ligt de ander de hele nacht wakker vanwege de cafeïne.

We spraken over de oorsprong van deze verschillen met Paul Smits, internist en hoogleraar klinische farmacologie in het Radboudumc. Hij deed jarenlang onderzoek naar wat cafeïne doet in je lichaam.

Wat gebeurt er in je lijf als je koffiedrinkt?
“De cafeïne in koffie geeft eigenlijk een flinke stressreactie: je bloeddruk stijgt. Om die bloeddrukstijging tegen te gaan, gaat je lichaam het ritme van je hartslag vertragen. En het stresshormoon adrenaline komt vrij, waardoor je handen kunnen gaan trillen. Dat is dezelfde adrenaline die voor een schrikreactie zorgt als er ’s nachts onderweg naar het toilet opeens iemand voor je neus staat. Je schrikt en wordt er alert van. Ten slotte maakt cafeïne dat je je beter kunt concentreren. Dat komt doordat cafeïne in je hersenen het stofje adenosine (dat een rol speelt in de slaapregulatie, red.) remt. Er is veel onderzoek dat laat zien dat je na een kop koffie beter presteert dan vóór de koffie. Je wordt bijvoorbeeld beter in sommetjes maken.”

Lees hier het volledige artikel.