Waarom je beter kraanwater kunt drinken: regels zijn strenger dan voor flessenwater

Is bronwater gezonder dan kraanwater? Heeft een waterfilter of -ontharder nut? Omdat het gisteren Wereldwaterdag was, doken *we (*AD) in zeven kletsnatte kwesties.

Hoe goed is het Nederlandse kraanwater?
Waar in veel landen water met een muf smaakje of overdadige chloorwalm uit de kraan komt, kun je ons Hollandse gemeentepils veilig achterover klokken. ,,Het Nederlandse kraanwater behoort tot de wereldtop’’, bevestigt Luuk Rietveld, hoogleraar drinkwater aan de TU Delft. ,,Dat is vooral te danken aan het feit dat de kwaliteit voortdurend wordt gecontroleerd.’’

Per jaar voeren drinkwaterbedrijven een miljoen kwaliteitsmetingen uit. Via allerhande technieken, van membranen tot koolstoffilters en van uv-licht tot vlokmiddelen, wordt het water gezuiverd van drie categorieën ongewenste stoffen: ziekteverwekkende bacteriën en virussen, zware metalen en ‘organische microverontreinigers’. Deze laatste groep is een soepzooitje van bestrijdingsmiddelen, medicijnresten, maar ook de beruchte pfas-stoffen.

Lees hier het volledige artikel.