Waarom is er geen vaccin tegen de ziekte (terwijl dat er wel wás)?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen jaar 27.000 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme geteld. *Wij (de Volkskrant) vroegen ons af: waarom is er nog geen vaccin tegen deze nare ziekte? We zochten het vorig jaar uit.

Een 39-jarige ict’er loopt met zijn hond over straat als hij plots bewusteloos neervalt. Een van de buren ziet het gebeuren en belt meteen een ambulance. Zijn hartslag is gevaarlijk laag en in het ziekenhuis wordt een hartspierontsteking als gevolg van de ziekte van Lyme vastgesteld. Een aantal weken ervoor had hij bij het wandelen met de hond een tekenbeet opgelopen.

De vader van deze man, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Pennsylvania en gespecialiseerd in vaccins, Stanley Plotkin, schrijft er in 2011 een artikel over. Hij pleit voor een vaccin tegen lyme. Zes jaar later is er nog steeds geen vaccin tegen de ziekte, terwijl er ook dit voorjaar alleen in Nederland al honderdduizenden mensen tekenbeten zullen oplopen en daarmee het risico lopen op Lyme. Het curieuze is: zo’n vaccin was er wel.

In de Verenigde Staten kwam in 1998 een vaccin op de markt dat een eiwit bevatte van de Borreliabacterie die lymeziekte veroorzaakt. Na vaccinatie gaat het lichaam antistoffen aanmaken. Als een teek dan op het lichaam hecht en het bloed met de antistoffen opzuigt, gaat de Borreliabacterie al dood in de teek, nog voor hij het lichaam bereikt. Uit onderzoek bleek dat na twee jaar en drie vaccinaties ongeveer 80 procent van de lymegevallen werd voorkomen. Toch werd het vaccin na vier jaar van de markt gehaald.

Lees hier het volledige artikel.