Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (46), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: Waarom is een te hoge bloeddruk gevaarlijk en wat kun je ertegen doen?
De Vaal: “Als ik de bloeddruk van een patiënt meet, dan doe ik dat met een bloeddrukmeter. Die geeft twee getallen weer. Het eerste getal geeft de bovendruk aan, de druk die ontstaat als het hart maximaal samentrekt om bloed door je lichaam te pompen.”
“Als je hart vervolgens ontspant, daalt de bloeddruk totdat het hart weer opnieuw samentrekt. Die lagere druk is de onderdruk: het tweede getal op de meter. Gemiddeld is je bloeddruk zo rond de 120/60, maar deze kan bijvoorbeeld stijgen bij het sporten of als je gespannen bent.”
Geen klachten, wel gezondheidsrisico
“Tegenwoordig kijken huisartsen vooral naar de bovendruk. Die hebben we het liefste onder de 140. Bij een druk daarboven spreken we van een te hoge bloeddruk. Als dit langdurig zo blijft, is dat niet goed voor je bloedvaten. Ze slijten dan meer, waardoor er aanslag in ontstaat.
Lees hier het volledige artikel.