Waarom help jij mensen?

Op basis waarvan mensen elkaar helpen is niet altijd duidelijk. Er zijn verschillende theorieën om dit sociale gedrag te verklaren. We helpen mensen die ons genetisch gezien het meest nabij zijn om onze genen zo te beschermen (evolutiepsychologie). We helpen omdat het ons iets oplevert (sociale uitwisselingstheorie), maar we helpen ook uit empathie, als we ons in de hulpvrager kunnen verplaatsen en hun emoties op dezelfde manier beleven (empathie-altruïsmehypothese).

Efficiënt
Hoe wil jij helpen? Binnen de hulpverlening moet je voortdurend keuzes maken. Welke onderdelen van het verhaal van je cliënt vind je belangrijk? Welke methodiek past het best? Welke andere professionals ga je inschakelen? De samenleving bepaalt grotendeels hoe wij denken over hulp geven. Iedereen heeft in gelijke mate recht op hulp, maar in onze samenleving is de behoefte aan hulp alleen groter dan de financiële mogelijkheden voor hulp. Daarom klinkt de roep om efficiënt te werken.

Nummer
Die instelling kan in strijd zijn met jouw waarden als hulpverlener. Wanneer jouw hulpverlening alleen gebaseerd is op abstracte normen en logische argumenten, dan kan er een afstand ontstaan tussen jou en je cliënt. De hulpvrager dreigt een nummer te worden en jij als hulpverlener een radertje in de organisatie. Jij vindt de zorg misschien geen handeling om mensen zo snel mogelijk weer zelfredzaam te maken, maar eerder een onderdeel van het leven waarin ieder mens kwetsbaar is.

Lees hier het volledige artikel.