Het is een bekend fenomeen. Vrouwen hebben meer last van koude handen en voeten dan mannen. Jonge, slanke vrouwen lijden er het meest onder.
Uit een artikel dat eind de jaren 90 verscheen in The Lancet blijkt dat de gemiddelde handtemperatuur van vrouwen inderdaad een anderhalve graad Celsius lager ligt dan die van mannen. De lichaamstemperatuur die in het oor werd gemeten, verschilde niet.
De belangrijkste verklaring voor die koude ‘uiteinden’ is dat de bloedvaten van de vrouw sneller vernauwen bij koude temperatuur, waardoor de bloeddoorstroming vertraagt en er minder warmte verloren gaat. Het gevolg is dat het lichaam wel op temperatuur blijft, maar de handen en voeten (de warmteregelaars van het lichaam die uitsteken en een relatief groot oppervlak hebben) koelen daardoor wel af. Dat heeft te maken met de eiwitreceptoren die de bloedvatvernauwing aansturen: bij vrouwen zijn die gevoeliger voor koude temperaturen en het vrouwenhormoon oestrogeen ligt aan de basis daarvan. Het is ook de reden waarom vrouwen meer last hebben van ‘dode vingers’ of het fenomeen van Raynaud. Door een reactie op koude temperatuur vernauwen de vaten zo sterk dat de vingers nauwelijks nog van bloed worden bevoorraad en wit kleuren.
Lees hier het volledige artikel.