Waarom er zo veel medicijnen worden verspild (en wat ertegen te doen is)

4,5 miljoen Nederlanders hadden afgelopen jaar last van het medicijntekort. Dat riep een vraag op bij een van onze lezers: waarom worden er ondanks een tekort zo veel medicijnen weggegooid? En is er iets te doen tegen die verspilling?

Hoeveel medicijnen werden door de consument teruggebracht? En hoeveel geld heeft dit gekost? Anke Lambooij, apotheker en adviseur voor het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), laat aan NU.nl weten dat de schattingen hierover uiteenlopen. “Men ging jarenlang uit van 100 miljoen euro aan medicijnen per jaar”, zo blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc uit 2011.

Huisarts Walter Schrader gaf donderdag in het AD een iets recentere indruk. Hij concludeerde na een steekproef bij 78 openbare apotheken dat op één dag maar liefst 30.221 tabletten en capsules waren ingeleverd omdat ze niet meer nodig waren.

Opmerkelijk is dat meer dan de helft van deze medicijnen in onaangebroken verpakkingen zat. De totale waarde van de ingeleverde geneesmiddelen bedroeg bijna 15.000 euro.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.