Blaasretentie of urineretentie houdt in dat je niet spontaan kan plassen bij een volle blaas of dat je niet in staat bent om je blaas helemaal te legen. Dat is nochtans belangrijk. We vertellen je waarom, en hoe je dat kan doen.
Urineretentie kan plots optreden (acute urineretentie) of kan zich geleidelijk aan ontwikkelen (chronische urineretentie).
Urineretentie kan daarnaast obstructief of niet-obstructief zijn. Bij de obstructieve vorm is er een blokkade, bijvoorbeeld nierstenen, waardoor de urine niet vrij door je urineweg kan stromen. Niet-obstructieve urineretentie wordt doorgaans veroorzaakt door een zwakke blaasspier of zenuwproblemen.
Waarom moet je je blaas leegplassen?
De blaas volledig legen, is om verschillende redenen belangrijk:
- Preventie van urineweginfecties: Bij onvolledige blaaslediging blijft urine achter, wat een broedplaats is voor bacteriën, waardoor het risico op een blaasontsteking toeneemt.
- Het risico op incontinentie verkleinen: Onvolledige lediging kan leiden tot overstrekking van de blaas, waardoor de blaasspieren verzwakken en het risico op urine-incontinentie toeneemt.
- De blaas gezond houden: Regelmatig en volledig legen helpt de blaas gezond te houden en voorkomt ongemak en mogelijke complicaties.
- Frequent toiletbezoek voorkomen: Als de blaas bij elke plasbeurt volledig wordt geleegd, kun je langer tussen twee toiletbezoeken door, wat het gevoel van aandrang vermindert en dus het comfort verhoogt.
Lees hier het volledige artikel.