Door een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze zogeheten ‘Britse variant’, en hoe snel verspreidt hij zich?
NEMO Kennislink sloeg aan het rekenen.
En toen was er opeens een nieuwe variant van het coronavirus. Nu ja, opeens… het virus muteert aan de lopende band, maar dit keer had dat een nieuwe eigenschap opgeleverd waar de virusdeeltjes daadwerkelijk iets aan hadden. Dankzij veranderingen in één van de spijkervormige uitsteeksels aan hun buitenkant konden ze makkelijker cellen infecteren. Het coronavirus was besmettelijker geworden.
Voor het virus zelf een fijne eigenschap, want zo kon de nieuwe mutant snel oprukken. In het Verenigd Koninkrijk leidde deze mutant al tot een groot aantal extra slachtoffers en ook in Nederland is er inmiddels grote bezorgdheid.
Britse variant
De nieuwe coronavariant heeft al meerdere namen, waaronder B117, naar zijn plek in de SARS-CoV-2-stamboom, de Variant of Concern (VOC 202012/01) en de Britse variant, naar zijn vermoedelijke plek van herkomst: de mutant werd in het najaar van 2020 voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk ontdekt.
Lees hier het volledige artikel.