Waarom de één beter tegen hitte kan dan de ander

De één vindt het heerlijk, de ander een hel: warm weer. Hoe komt het dat sommige mensen zich binnen verstoppen, het liefst met de airco op volle toeren, terwijl de buurman languit in de tuin ligt te genieten?

Op de camping ligt mijn vriend te woelen op ons gedeelde luchtbed: hij vindt het te warm. Ik heb meer last van zijn gedraai dan van de hitte. Stelt hij zich aan? “Nee, er is wel degelijk een verschil in hoe goed mensen tegen de warmte kunnen”, stelt hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen van de VU Amsterdam. Waar komt dit verschil vandaan en valt er iets tegen te doen?

Zweten
Sommige mensen hoeven maar een paar stappen buiten de deur te zetten en het zweet breekt ze uit in de zomer. Vervelend? Welnee. “Zweten is een hele effectieve manier om warmte kwijt te raken”, zegt Daanen. Onze huid heeft normaal een temperatuur van zo’n dertig graden. Maar als het buiten erg warm is of als je intens aan het sporten bent, loopt die temperatuur soms op tot 35 graden doordat je bloedvaten uitzetten. Is de buitenlucht koeler? Dan geef je de overtollige warmte af aan de omgeving. Ook ga je zweten. En wanneer het vocht van de huid af verdampt, kost dat energie in de vorm van warmte. Top!

Lees hier het volledige artikel.