Een erfelijke ziekte uit het dna van een embryo knippen, het is Amerikaanse onderzoekers gelukt. Hoog tijd dat ook Nederland gaat nadenken over deze kwestie, zegt Martina Cornel, hoogleraar genetica bij VUmc.
Moet je dit op termijn willen? En zo ja: hoe dan?
In Nederland is het niet toegestaan embryo’s enkel en alleen voor onderzoek te gebruiken en daarbij hun genen veranderen, maar internationaal dendert de technologie op dit vlak voort.
Woensdag werd bekend dat Amerikaanse onderzoekers een manier hebben gevonden om een genetisch defect te repareren dat oorzaak is van een specifieke vorm van hartfalen.
Dit gebeurde met een bijzondere knip- en plaktechniek, waarbij heel precies stukjes dna werden ‘weggeknipt’.
Dit onderzoek werd gedaan op menselijke embryo’s die voor dit doel waren gekweekt. Als je de embryo zou terugplaatsen in de moeder, is de kans groot dat er een gezond kind wordt geboren.
Internationale verdragen
Het is een heel belangrijk experiment, zegt Cornel. “Bij dit soort onderzoeken is er vrees dat de knip in het dna onbedoelde fouten maakt. Als je dat bij één generatie verkeerd doet, geeft die het weer door aan de volgende. In dit experiment lijkt dat heel goed te zijn gegaan, zonder fouten.”
Lees hier het volledige artikel.