Een poeptransplantatie kan de oplossing zijn voor patiënten met een hardnekkige, terugkerende bacteriële infectie (en de bijbehorende diarree) die niet reageren op antibiotica. Na het verwijderen van de eigen ontlasting krijgt de patiënt de poep van een gezonde donor ingebracht. Zo komt de darmflora van de patiënt snel weer in balans. Deze aanpak is zeer effectief. Eerder onderzoek toonde na een eerste transplantatie een genezingspercentage van 81.3%. Na een eventuele tweede behandeling was dit 93.8%. De huidige standaard therapie met antibiotica bij terugkerende infectie heeft slechts een genezingspercentage van 30.8%. Het gebruik van Amerikaanse donorpoep maakt deze behandeling nu ook meer kosteneffectief
Poeptransplantaties worden al langer in Nederland uitgevoerd. Artsen van VUmc hebben nu als eerste gebruik gemaakt van poep van de Amerikaanse non-profitorganisatie OpenBiome. Die heeft een poepbank met betaalbare, gescreende donorpoep. Voorheen moesten artsen per patiënt op zoek naar een gezonde donor en de poep aan een uitgebreid onderzoek onderwerpen. Een behandeling met donorpoep van OpenBiome kost slechts 250 dollar. De bestaande behandeling met antibiotica is veel duurder.
Effectief en lagere kosten
VUmc zet poeptransplantaties in bij patiënten met een terugkomende clostridium besmetting. “Die gingen we eerder te lijf met antibiotica, waarbij een simpel kuurtje al zo’n 400 euro kost”, vertelt arts-onderzoeker Yvette van Beurden. Zij doet in VUmc onderzoek naar clostridium. “Maar soms komt de infectie terug en dan helpt dat eerste medicijn niet meer en moeten we overstappen op een ander middel dat 1.500 euro per behandeling kost. Maar nog belangrijker zijn de bijwerkingen voor de patiënt. De poeptransplantatie helpt de patiënt veel sneller van zijn problemen af. En ook de lagere kosten per behandeling maken deze aanpak zeer aantrekkelijk.”
Lees hier het volledige artikel.