Vrouwen met uitgezaaide borstkanker maken zich grote zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen die hun ziekte remt. In het nieuwe jaar wordt nog slechts één van de drie middelen volledig vergoed, waardoor artsen zich genoodzaakt zien te switchen. ,,Patiënten weten niet of ze net zo goed reageren op één van de andere medicijnen.”
Het gaat om zogenoemde CDK4/6 remmers; medicijnen die vrouwen krijgen als ze uitgezaaide, hormonale borstkanker hebben die niet meer te genezen is. De drie middelen remmen de deling van kankercellen, waardoor de ziekte langer stabiel blijft. Als patiënten alleen hormoontherapie krijgen, is de ziekte 14 maanden stabiel. Met de remmers wordt dat opgerekt naar 28 maanden.
Zo’n tweeduizend vrouwen gebruiken de medicijnen. Wat het effect is op de overlevingsduur kan verschillen, al is dat mogelijk te verklaren door een andere opzet van studies. De medicijnen geven vrouwen in ieder geval meer vertrouwen in het leven, zegt Vivianne Tjan-Heijnen, hoogleraar Medisch Oncoloog van Maastricht UMC+.
Lees hier het volledige artikel.