Vrouwen die vegetarisch eten, hebben 33 procent meer kans op een heupfractuur in vergelijking met vrouwen die regelmatig vlees eten.
Dit blijkt uit een onderzoek onder 27.000 Britse vrouwen, die 20 jaar zijn gevolgd. De onderzoekers speculeren dat vegetariërs mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor een goede gezondheid van botten en spieren.
Slechtere botgezondheid
Steeds meer mensen eten vegetarisch of geheel plantaardig. Hierdoor nemen de zorgen toe over een slechte gezondheid van de botten en een hoger risico op fracturen bij vegetariërs en veganisten. In eerdere studies werd gezien dat vegetariërs een lagere botmineraaldichtheid hebben dan mensen die vlees en vis eten. Maar er is weinig onderzoek gedaan naar de vraag of vegetariërs een groter risico lopen op bepaalde fracturen.
Twee decennia
Om het risico van voeding op heupfracturen te onderzoeken, voerden wetenschappers van de Universiteit van Leeds een grootschalige analyse uit met behulp van de gegevens van 27.000 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 69 jaar. Deze vrouwen zijn 20 jaar gevolgd als onderdeel van de UK Women’s Cohort Study.
Lees hier het volledige artikel.