Voor het eerst heeft een blinde Nederlandse vrouw een netvliesimplantaat gekregen, waardoor ze haar gezichtsvermogen deels terugkreeg.
De 63-jarige vrouw lijdt aan een erfelijke vorm van blindheid, waardoor ze de afgelopen 26 jaar haar gezichtsvermogen gaandeweg totaal verloor. Met een combinatie van een chip op haar netvlies en een camerabril kan ze nu weer enigszins zien.
“Ze ziet nog steeds veel minder dan normaal”, legt chirurg Marco Mura uit. “Alleen zwart-wit, en in een veel lagere resolutie dan normaal. Dat betekent dat patiënten echt moeten leren om de lichtsignalen te interpreteren. Maar voor mensen die helemaal blind zijn is dit een enorme verbetering.”
Mura is verbonden aan Oogziekenhuis Zonnestraal, een groot zelfstandig behandelcentrum met landelijk elf vestigingen. Zonnestraal voerde de operatie voor eigen rekening uit: de behandeling, die ruim 100.000 euro kost, wordt vooralsnog niet vergoed. Nog twee andere Nederlandse patiënten krijgen hetzelfde implantaat.
Het netvliesimplantaat is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Second Sight. In de Verenigde Staten is het de afgelopen jaren bij enkele tientallen patiënten uitgeprobeerd. Dit voorjaar werd het door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA toegelaten tot de markt. Wereldwijd – in de Verenigde Staten en enkele Europese landen – zijn inmiddels 39 patiënten geopereerd.
Tot dusver is het netvliesimplantaat alleen toegepast op patiënten met de erfelijke oogziekte retinitis pigmentosa. Van de 4700 patiënten met die ziekte zouden er 500 baat kunnen hebben bij het implantaat, schat directeur Peter de Koning van Zonnestraal. Bij veel patiënten zijn de oogzenuwen te zeer beschadigd, waardoor het implantaat geen zin meer heeft.
Bron: dagblad Trouw