Vrouw met reuma moeilijker zwanger

Jonge vrouwen met reumatoïde artritis (RA)* en een kinderwens raken moeilijker zwanger dan hun leeftijdsgenoten zonder RA. Waar 80 tot 90 procent van de gezonde vrouwen binnen een jaar zwanger wordt, is dat bij vrouwen met RA slechts 58 procent. Ruim 15 procent van de vrouwen met RA wordt helemaal niet zwanger. Dit blijkt uit een unieke studie, uitgevoerd door Jenny Brouwer, werkzaam op zowel de afdeling Reumatologie, als de subafdeling Voortplantingsgeneeskunde van het Erasmus MC.

Het gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers), prednison (> 7,5 mg per dag) en een hoge ziekteactiviteit liggen in elk geval voor een deel ten grondslag aan deze verminderde vruchtbaarheid. De ontdekking biedt aanknopingspunten voor de behandeling van RA-patiënten met een kinderwens, zegt reumatoloog Radboud Dolhain. ,,De arts kan bekijken of bijvoorbeeld het gebruik van NSAID’s tijdelijk kan worden gestaakt. Ook kunnen verschillende combinaties van medicatie worden geprobeerd, zodat de ziekteactiviteit wordt getemperd, terwijl de dosis prednison zo laag mogelijk blijft.’’

Dat vrouwen met RA moeilijker zwanger raken, was al langer bekend. Hoeveel vrouwen met RA moeite hebben met zwanger worden, en hoe dat komt, is echter pas naar voren gekomen uit een analyse van gegevens uit het bijzondere PARA-cohort van het Erasmus MC. Het PARA-cohort is een groep van meer dan 300 jonge vrouwen met RA die al sinds 2002 worden gevolgd. Van hen zijn 250 vrouwen inmiddels zwanger geraakt.

Het Erasmus MC heeft een gespecialiseerde kliniek voor zwangeren met reuma en vrouwen met een reumatische ziekte die graag zwanger willen worden. Daar werken reumatologen, een gynaecoloog en een kinderarts nauw met elkaar samen in de zorg voor deze patiënten. De poli wordt bezocht door vrouwen met reuma uit heel Nederland.

Lees hier het volledige artikel.