Vroege screening ondervoeding bij ouderen is nodig

Hoe screen je het beste op het risico op ondervoeding? En welke voedingsfactoren dragen bij aan het verbeteren van de voedingstoestand bij kwetsbare ouderen met een normaal gewicht en bij overgewicht. Op 3 maart 2025 verdedigt Priya Dewansingh aan de Universiteit Groningen haar proefschrift dat gaat over deze onderwerpen

PG-SGA SF versus SNAQ
Dewansinghs onderzoek voor het proefschrift “From recognizing malnutrition to recognizing risk factors for malnutrition: improving nutritional care” heeft op de eerste plaats als doel inzicht te krijgen in het risico op ondervoeding, gemeten met de Patient-Generated Subjective Global Assessment Short Form (PG-SGA SF) en de Short Nutritional Assessment Questionnaire (SNAQ), in een ziekenhuispopulatie. Daarbij is ook gekeken naar de voorspellende validiteit en de associatie met opnameduur en kwetsbaarheid.

Daarnaast is literatuuronderzoek uitgevoerd naar de effecten van zuivelcomponenten op het verbeteren of behouden van de voedingsstatus en fysieke fitheid bij oudere volwassenen. Het derde doel is het onderzoeken van nutriëntentekorten. Daarbij is specifiek gekeken naar eiwit, vitamine D en calcium bij ouderen met een normaal gewicht, overgewicht en obesitas, aangezien deze tekorten kunnen bijdragen aan een van het fysiek functioneren.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.