Slaapapneu wordt tegenwoordig vaak pas na 6 tot 7 jaar eens geconstateerd. Terwijl het erg belangrijk is dat al in een vroeg stadium te doen, zelfs al bij kinderen. Er wordt zelfs nu onderzoek gedaan naar het mogelijke verband tussen slaapapneu en wiegendood.
Een kind dat al op vroege leeftijd snurkt of waarvan de adem in de slaap stokt en waarbij slaapapneu in de familie zit, zou zo snel mogelijk onderzocht moeten worden. Maar ook bij volwassenen is het van groot belang dat er een goede diagnose wordt gesteld en dat er maatregelen worden genomen. Slaapapneu kan namelijk leiden tot een reeks van klachten en aandoeningen: van diabetes en overgewicht tot hartfalen en depressies aan toe. Dit stelt Arno van der Lek, van de Apneuvereniging.
Apneu
Iedereen heeft wel eens van apneu gehoord, maar zelfs artsen onderkennen het probleem pas vaak te laat. ‘Apneu is het stoppen van de ademhaling in je slaap, waardoor een zuurstofdaling ontstaat in je bloed en de zuurstofsaturatie wel tot onder de 80 procent kan zakken. Dat dit niet gezond is mag duidelijk zijn, de organen krijgen daardoor ook niet genoeg zuurstof. Daarnaast worden mensen daardoor ook vaak onbewust wakker, omdat het lichaam dan aangeeft dat de ademhaling weer gestart moet worden. Dit noemen we een aroussal. ’
Lees hier het volledige artikel.