Deze week kwam staatssecretaris Van Rijn met zijn beleidsvoornemens voor de informele zorg van vrijwilligers en mantelzorgers. Met de decentralisaties in de zorg rekent de politiek er steeds meer op dat vrijwilligers en mantelzorgers taken overnemen. Betrokken organisaties en Tweede Kamerfracties verwachtten dat de staatssecretaris met een transitiebudget zou komen voor vrijwilligersorganisaties. Want zij moeten vrijwilligers goed voorbereiden op het toenemende aantal en complexiteit van hulpvragen. Maar van Rijn stelt alleen budget beschikbaar aan gemeentes en reguliere zorginstellingen en passeert daarmee alle vrijwilligersorganisaties.
Meer vraag naar vrijwilligers door decentralisatie
Mensen die ondersteuning nodig hebben worden vanaf volgend jaar steeds meer aangewezen op hun eigen sociaal netwerk. Voor mensen die dat netwerk niet hebben zijn vrijwilligersorganisaties vaak een uitkomst. Landelijke vrijwilligersorganisaties zien nu al dat de vraag naar vrijwilligers, ook bij complexe problematiek, steeds groter wordt. Gezinnen waar uithuiszetting van kinderen dreigt, licht verstandelijk beperkten met schulden, kinderen wiens moeder in de gevangenis zit, ook deze mensen worden steeds vaker ondersteund door een vrijwilliger.
Waar de overheid zich terugtrekt springen vrijwilligersorganisaties zo goed mogelijk in. Vereniging Humanitas heeft het eerder gemerkt met schuldhulpverlening. Sinds de gemeenten minder mensen toelieten tot de schuldhulpverlening, als gevolg van nieuwe wetgeving in 2012, is het aantal mensen dat ondersteund wordt door Humanitas-vrijwilligers met 25 procent toegenomen. Ook nu kloppen gemeenten aan bij Humanitas om vanaf 1 januari 2015 een gedeelte van de zorg en ondersteuningstaken door vrijwilligers te laten uitvoeren.
Lees hier het volledige artikel.