Vragen over afslankmedicijnen: ‘Wat gebeurt er als je stopt?’

Neem het afslankmiddel Wegovy niet op in het basispakket, adviseerde Zorginstituut Nederland dinsdagochtend. Over het medicijn is nog veel onduidelijk, maar in dit artikel op nu.nl beantwoorden hoogleraar Gijs Goossens en huisarts Bert Stelder al jullie beste en meestgestelde vragen.

Hoe kan het dat je van deze medicijnen afvalt, ook als je geen obesitas hebt?
Goossens: “Het medicijn semaglutide lijkt op het lichaamseigen hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide 1), dat je aanmaakt in je darmen na het eten van een maaltijd. Dit medicijn verhoogt de hoeveelheid van dit hormoon in je bloedbaan. Het werkt onder andere in je hersenen, waar het leidt tot een gevoel van verzadiging, waardoor je eetlust wordt geremd. Daarnaast werkt het ook in het maagdarmstelsel, waar het ervoor zorgt dat voedsel langer in het lichaam blijft. Dat resulteert in een voller gevoel, waardoor je ook minder gaat eten. Via deze werkingsmechanismen zullen mensen die dit medicijn gebruiken gewicht verliezen.”

Wat is het verschil tussen Wegovy en een middel als Saxenda?
Goossens: “Wegovy bevat de werkzame stof semaglutide en Saxenda bevat de werkzame stof liraglutide. Het zijn allebei zogeheten GLP-1-analogen en ze werken op een vergelijkbare manier. Saxenda dient eenmaal daags te worden toegediend, terwijl dit bij Wegovy slechts eenmaal per week is, omdat dit gedurende een langere periode werkzaam is. Een ander belangrijk verschil is dat Wegovy effectiever is en in meer gewichtsverlies resulteert dan Saxenda.”

Lees hier het volledige artikel.