Een mantelzorger is iemand die een familielid, buur of vriend onbetaald helpt. Volgens Tijn Elferink (41), auteur van het boek Fijn dat je er bent, is het niet de vraag of je mantelzorger wordt, maar wanneer, hoe intensief en voor wie. “Bereid je erop voor.”
“Het is net als het regelen van je pensioen: het is niet verstandig om het steeds maar voor je uit te schuiven”, zegt Elferink. “Je kan morgen de vraag krijgen of je voor je zieke vader, tante of hulpbehoevende buurvrouw kan zorgen. Kan je dat? Wil je dat? Kan je het weigeren? Daar moet je op tijd over nadenken.”
Op dit moment biedt een op de drie Nederlanders hulp aan naasten. Die hulp wordt ook wel mantelzorg genoemd. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat de vraag naar mantelzorg in 2040 nog groter is.
Onderzoeker en VU-hoogleraar Alice de Boer: “Een van de grootste uitdagingen voor de toekomst is de stijging van het aantal ouderen. Die heeft gevolgen voor zowel het ontvangen als het geven van mantelzorg. Tussen 2018 en 2040 stijgt de vraag naar mantelzorg naar verwachting met bijna 70 procent. Het aantal mantelzorggevers neemt veel minder toe; namelijk met nog geen 7 procent.”
Lees hier het volledige artikel.