De kans op een tweede operatie na reconstructie van een lichaamsdeel voor een bottumor is door het gebruik van nieuwe methodes en technieken afgenomen. Dit zegt promovendus Michaël Bus van het Leids Universitair Medisch Centrum. Om tot een systematische aanpak te komen bij het verwijderen van bot- en wekedelentumoren evalueerde hij een groot aantal operaties.
Hij promoveerde op 12 april 2018.
Vroeger werd er bij het ontdekken van een tumor in een arm of been direct overgegaan tot amputatie. “Tegenwoordig verwijderen we de tumor en reconstrueren we het ontstane defect”, legt Bus uit. Dit houdt in dat het beschadigde lichaamsdeel (deels) vervangen wordt. In de meeste ziekenhuizen wordt een tumor gelokaliseerd met een MRI-scan. “Dat doen we in het LUMC ook, maar wij combineren de uitkomsten daarvan tegenwoordig met een CT-scan die we tijdens de operatie maken. Zo kunnen we de bottumor tijdens de operatie precies in beeld brengen en met behulp van computernavigatie nauwkeurig verwijderen”.
Om tot een zo hoog mogelijke overlevingskans te komen, is het belangrijk dat de tumor volledig verwijderd wordt. Een kwaadaardige bottumor moet daarom tijdens een operatie ruim weggenomen worden, ook al gaat hierbij gezond weefsel verloren.
Lees hier het volledige artikel.