De aanwezigheid van abnormale cellen in het melkkanaal in de borst kan duiden op een voorstadium van invasieve borstkanker. We weten alleen niet precies wanneer en hoe deze abnormale cellen zich ontwikkelen tot borstkanker. Omdat dit proces jaren – of zelfs decennia – kan duren, is het lastig om hier genetisch onderzoek naar te doen.
Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, hebben nu samen met wetenschappers van het MD Anderson Cancer Center in Houston, Texas, een nieuwe methode ontwikkeld waarmee weefsel van wel 31 jaar oud nog kan worden onderzocht en waarmee gedetailleerde informatie over de biologie en de ontwikkeling tot invasieve borstkanker kan worden gevonden.
Ductaal carcinoma in situ (DCIS), zoals we deze abnormale cellen in een melkkanaal in de borst ook wel noemen, heeft zich nog niet door de wanden van deze kanalen verspreid naar het omliggende borstweefsel en is daarom nog geen borstkanker. We weten nog niet hoe we moeten voorspellen welke mensen met DCIS in de toekomst invasieve borstkanker ontwikkelen en bij wie dat niet het geval is. Dit komt onder andere vanwege de technische uitdagingen bij het onderzoeken van cellen in aangetast weefsel.
Lees hier het volledige artikel.