Voorspelt artificiële intelligentie straks overlevingskans van patiënt?

Antwerps fusieziekenhuis gelooft er vol in.
Het Antwerpse fusieziekenhuis Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) opent een expertisecentrum voor artificiële intelligentie (AI). De slimme technologie wordt al gebruikt door het labo voor weefselonderzoek, maar door alle kennis en ervaring te bundelen hopen ze nog meer nieuwe toepassingen te ontdekken. Zo kan AI sneller de weg wijzen naar de juiste therapie bij een tumorbehandeling.

Sinds begin 2023 zet het labo voor Pathologische Anatomie van Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) — de samenwerking tussen de Antwerpse ziekenhuizen ZNA en GZA Ziekenhuizen — slimme software in voor de analyse van borst- en prostaattumoren. Daarbij ondersteunt AI de patholoog bij de evaluatie van weefselstalen. Dat gebeurt onder meer door met een ‘heat map’ aandachtsgebieden te tonen, suggesties van tumorkenmerken te geven of het aandeel aan tumorcellen met specifieke kenmerken te berekenen.

ZAS wil de AI-revolutie niet aan zich voorbij laten gaan. Met de oprichting van een eigen expertisecentrum op campus Middelheim, gaat het Antwerpse fusieziekenhuis een stapje verder. “Omdat we in de Benelux een van de eerste ziekenhuislaboratoria zijn die met artificiële intelligentie werken, voerden we al verschillende studies met AI uit. Bij de analyse van verschillende types tumoren, bijvoorbeeld”, legt patholoog Sabine Declercq, medisch coördinator van het ZAS-laboratorium voor Pathologische Anatomie, uit. “We krijgen momenteel aanvragen van softwareleveranciers en farmaceutische firma’s uit de hele wereld.”

Lees hier het volledige artikel.