Volgens het huidige kabinetsbeleid komen er geen verpleeghuisplekken meer bij: de huidige capaciteit verpleeghuisplekken wordt in stand gehouden en de nadruk van de nodige uitbreiding ligt op het ontwikkelen van verpleeghuiszorg thuis.
Deze beweging naar langer thuis wonen vraagt om meer nadruk op preventie, positieve gezondheid en de inzet op technologie en reablement. In de toekomst is verblijf in een verpleeghuis – nog meer dan nu – alleen nog aan de orde als het écht niet anders kan. Maar wanneer gaat het echt niet meer? Dat is de vraag die nu voorligt. Dat betekent dat er afspraken gemaakt moeten worden over wie er in de toekomst nog een plek in het verpleeghuis krijgt, en wie niet. Marcel van der Priem, bestuurder bij De Wever en lid van de kerngroep Wonen & Zorg bij ActiZ, beantwoordt vijf vragen.
Wat is de aanleiding hiervoor?
‘Minister Helder van Langdurige zorg en sport kiest er voor om het aantal verpleeghuisplekken te bevriezen op de huidige 130.000 plekken. Dit aantal mag niet groeien, ondanks de huidige lange wachtlijsten. Dat terwijl we de komende jaren een dubbele vergrijzing op ons af zien komen. Het aantal 65-plussers stijgt de komende twintig jaar met meer dan de helft tot bijna vijf miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt zelfs met 200 procent.’
Lees hier het volledige artikel.