“Voor iedereen is nu duidelijk welk product een patiënt veilig kan eten of drinken”

Verschillende patiënten, volwassenen en kinderen, hebben moeite met het doorslikken van voedsel of dranken of ze kauwen moeilijk. Welke producten kunnen zij nu veilig eten of drinken?

Om hier duidelijkheid over te krijgen, zijn de zogenoemde IDDSI-levels ontwikkeld. Vanaf 12 oktober is dit de standaard binnen Amsterdam UMC.

Patiënten met een slikstoornis of kauwproblemen kunnen zich verslikken of krijgen eten niet goed weggeslikt. Daarom krijgen zij eten en drinken in een aangepaste consistentie. Dit is de dikte of textuur van een voedingsmiddel. Hiervoor werden vaak verschillende namen gebruikt, zoals ‘karnemelkdikte’ , ‘vladikte’, of ‘zacht eten’. Dit veroorzaakte vaak verwarring en kon ervoor zorgen dat patiënten niet de goede producten kregen, waardoor het risico op longontsteking of ondervoeding toenam. De IDDSI-levels – met cijfers en kleuren – gaan hierin verbetering brengen.

Lees hier het volledige artikel.